Kimmo Ojaniemi
Visual Artist • Kuvataiteilija

Teokset Näyttelyt Julkiset teokset Valokuvaus Logoja yms. Curriculum Vitae suomeksi Leikekirja Yhteystiedot Virtuaaligalleria (1997)
Work Exhibitions Public Work Photography Logos etc. Curriculum Vitae in English Contacts Virtual Gallery (1997)





GAIAN SILMÄ-PÄÄSIVU Ojaniemen kirjoitus teoksen taustaideoista Kuvia valmiista teoksesta Kuvia työvaiheista Gaia-hypoteesista ja linkkejä Antiikin Gaia antoi nimensä Gaia-hypoteesille
Gaian silmä -teos paljastettiin Turussa 14.9.1998
The Eye of Gaia was unveiled in Turku, Finland on 14th September 1998
Professori Pentti Malaskan puhe >
Kimmo Ojaniemen puheenvuoro >
Turun Sanomien juttu paljastustilaisuudesta >

Gaian silmä Turun kartalla • Gaia's Eye on the Turku map >>

Kimmo Ojaniemen puheenvuoro Gaian silmä -teoksen vihkiäistilöaisuudessa 14.9.1998


Muuten olen sitä mieltä, että omien assosiaatioketjujen analysointi on samaa kuin ajatuksen hajottaminen mutta sitä ilmeisesti on nyt tehtävä. Gaian silmä on hyvin pelkistetty ja merkin omainen. Merkin tarkoituksena on herättää kysymys sen merkityksestä. Ahaa se on Gaian-silmä - Mikä on gaia?

Tunneli aiemmin oli kuin luonnon muovaama. Vaikutelman vahvistaminen äänillä ja visuaalisilla efekteillä oli ensimmäinen lähtökohta. Seinien orgaaniset muodot houkuttelivat nostamaan esiin luonnon henkiä ulvomaan. Tilan ankeus ja autoruuhkat houkuttelivat myös fantasioimaan tunnelin sulkemisesta ja luovuttamisesta takaisin luonnolle, asfaltti halkeilee ja antaa tilaa kasvillisuudelle, luolan katto romahtaa.

Kun pohdiskelin vuosia sitten ihmisen asemaa suuressa universumissa ja käsityskykymme rajallisuutta, tulin ajateelleksi, ettei ihmisen tapa ymmärtää ja tiedostaa ehkä olekaan ainoa mahdollinen. Ihminen on oikeastaan vain havaitsija ja kirjaaja, joka epätoivoisesti pyrkii oppimaan sen, mitä suuri maailmankaikkeus meille yrittää sanoa. Toimijat ja tuottajat ovat paljon suurempia kokonaisuuksia , galakseja, galaksiryhmiä, aurinkoja, aurinkokuntia.

Jotain on joka tapauksessa siinä, että maailmankaikkeudella ei ole minkäänlaisia vaikeuksia ymmärtää meitä. Tippuvassa kivessä on sisään rakennettuna tieto siitä miten se toimii, kuinka se suhtautuu inertiaan, painovoimaan, ilmanvastukseen ja muihin siinä ja siihen vaikuttaviin voimiin. Se tietää tarkasti kuinka sen täytyy pompahtaa osuttuaan maahan tai kuinka se halkeaa. Se sisältää tiedon kaikesta mahdollisesta tapahtumisesta. Sama koskee tippuvaa ihmistä. Ihminenkin sisältää tämän tiedon mutta ei tiedostavana olentona vaan materiana. Tiedostavana olentona ihminen ei koskaan saa tietää kaikkea kivenmurikasta, puhumattakaan ihmisestä itsestään vaikka koko ihmiskulttuuri valjastettaisiin vain näiden arvoitusten ratkaisuun.

Ihminen on onnistunut laskemaan tarkalleen kahden oletetun kappaleen vaikutukset toisiinsa mutta kun laskutehtävään lisätään kolmas kappale ongelma muuttuukin jo mahdottomaksi. Maailmankaikkeus muodostuu äärettömästä määrästä kappaleita ja tekijöitä ja tähän lisätään vielä mm. suhteellinen aika-avaruus, jossa kaikki on ainakin ihmishavainnoijan kannalta niin vääristynyttä, ettei samanaikaisuutta ole oikeastaan edes olemassa. Tässä maailmassa kuitenkin kaikki toimii järjestetysti, tarkasti ja täsmällisesti.

Gaia-hypoteesi on biokemisti James Lovelockin 1960 luvulla luoma ajatusleikki maapallosta elävänä olentona. Gaian kaiken toiminnan päämääränä on elämän säilyttäminen ja suojeleminen. Ilmakehä suojaa meteoriiteilta ja vaaralliselta säteilyltä, kasvit puhdistavat ilmaa, bakteerit syövät pakokaasuja, pieneliöt oppivat käyttämään supermyrkkyjä ravintonaan. Jos vaurioita pääsee syntymään Gaia löytää korjauskeinon, jopa ihmisen vihamieliset provokaatiot korjautuvat.

Ihmisen toiminta ei aina näytä sopivan yhteen muun luonnon pyrkimysten kanssa. Ihminen kykenee muutamassa kymmenessä minuutissa tuhoamaan luonnon tuhansia vuosia rakentaman metsän rakentaakseen paikalle asfaltoidun parkkipaikan ja vain muutama kymmenen vuotta tarvittiin miljoonia vuosia kehitellyn otsonikerroksen rikkomiseen. Onko Gaia liian sinisilmäinen kun antoi ihmiselle liikaa kykyjä?

Ihminen on Gain synnyttämä mutta käyttäytyy kuin tuholainen, toisaalta tuholaisilla on oma merkityksensä ekosysteemissä. Ehkä ihmisen toimet sittenkin ovat osa suurta suunnitelmaa, jonka päämääriä emme vielä ymmärrä. Onko ihminen sittenkin Gaian apulainen? Voidaanhan teknologiakin ajatella osana luonnon kehitystä. Ihmisen avulla Gaia on kaivanut sisuksistaan öljyn, hiilen ja uraanin. Autoilu ja teollisuus vaikuttavat maapallon ilmastoon ja radioaktiivisten jalosteiden säteily vaikuttaa elollisen perimään. Ehkä Gaia tarvitsee tätä kaikkea valmistellessaan seuraavaa vaihetta, joka on jotain vielä upeampaa ja kestävämpää.

Entäpä jos ihminen on vanhan planeetan vanhuuden sairaus tai jos Gaia on keksinyt tavan hävittää tuholainen ylensyöntiin?

Gaia-hypoteesi on todella herkullinen ajatusleikki, joka antaa mahdollisuuksia monenlaiseen lähestymiseen. Ehkä kuuntelun ja intuition tie on eniten taiteilijan tie. Uskominen latistaa ajatukset ja kyky tiedemiesmäiseen armottomaan erittelyyn ja tiedon tarkistamiseen puuttuu.

Intuitioiden ja assosiaatioden ketjuja pitkin voi kiivetä taivaisiin tai laskeutua suoraan nadiiriin. Voi siis paeta maailmaan, jota ei ole tai, joka ehkä onkin lähemmin tosi kuin sateena tuntuva, näkymänä näkyvä ja pakokaasuilta haiseva totemme. Ajatus Gaiasta elävänä planeettana saattaa olla pakopaikka ja ehkä joku vielä todistaa ajatuksen silkaksi new-ageksi mutta jotain siinä on sellaista, jota jokaisen sietäisi miettiä ainakin silloin kun tuntee olevansa ympäristönsä herra bemarissaan, matkalla jossakin moottoritiellä.

Joka tapauksessa täytyy toivoa, että Gaia haluaa yhä olla yhteistyössä kanssamme. Ihmisen on kuitenkin tehtävä vielä hyvin paljon myönnytyksiä ja suhdetoimintatyötä, jotta lajillamme olisi tulevaisuus.

Aloin suunnitella Gaia-aiheista teosta myllytunneliin vuonna -94. Ajatus itse visuaalisesta toteutuksesta syntyi pitkän tien kautta. Lukemattomat ideat ja ajatusvyörytykset törmäsivät paikasta johtuviin realiteetteihin kuten melu, hiljaisuus, kaiku, liikenneturvallisuus, liian voimakkaat psyykkiset vaikutukset, kosteus, pöly, vandaalit, rapa, talvi, kesä jne. Syksyllä 1997 kuulin, että tunneli tultaisiin vuoraamaan suoralinjaisella betonirakenteela. Hieno ja toimiva suunnitelma näytti muuttavan tunnelin tunnelman tyystin toisenlaiseksi. Tunneli muuttui mutta asia ei.

Lopulta "Gaian Silmän" rakentamisen kannalta oli onni, että se voitiin nyt sisällyttää uudisrakentamiseen etenkin kun rakennuttaja Turun kaupungin kiinteistö- ja rakennustoimi, suunnittelija Maa ja Vesi Oy ja rakentaja Kalliorakennus Oy lähtivät mukaan. Maa ja Vesi Oy teki "Gaian Silmän" rakennesuunnittelman ja osallistui myös muihin kustannuksiin, Kalliorakenus suoritti kiireisen tunnelirakennuksen ohessa asennustyön ja upotti "Gaian Silmän" betoniseinään. Teoksen rakenteeseen kuuluvat teräsrakenteet lupautui valmistamaan sponsorityönä Suomisen Konepaja Oy ja teoksen "sydämen", sinisen valotaulun valmisti Euroneon Oy.

Joka päivä Gaia antaa meille viestejä. Kylmiä kesiä, leutoja talvia, sinilevää, kuolleita hylkeitä. Gaian Silmä on yksi näistä merkeistä, tällä kertaa pelkistetty ja valaistu, ihmisen keinoin tehty.


GAIAN SILMÄ-PÄÄSIVU Ojaniemen kirjoitus teoksen taustaideoista Kuvia valmiista teoksesta Kuvia työvaiheista Gaia-hypoteesista ja linkkejä Antiikin Gaia antoi nimensä Gaia-hypoteesille
Gaian silmä -teos paljastettiin Turussa 14.9.1998
The Eye of Gaia was unveiled in Turku, Finland on 14th September 1998
Professori Pentti Malaskan puhe >
Kimmo Ojaniemen puheenvuoro >
Turun Sanomien juttu paljastustilaisuudesta >

Gaian silmä Turun kartalla • Gaia's Eye on the Turku map >>



-
TAIKO
taidekauppa verkossa
myy Kimmo Ojaniemen taidetta

• • •

Kimmo Ojaniemi's art is for sale in Online Art Shop TAIKO




© Kimmo Ojaniemi
Tietokoneeni toimii tuulivoimalla.




Pääsivu | Teokset | Näyttelyt | Julkiset teokset | Muuta | Ansioluettelo | Leikekirja |
Home | Work | Exhibitions | Public work | Misc. | CV |
© Kimmo Ojaniemi


Sivun alkuun

Latest update:Sunday, 09-Jul-2023 12:35:17 BST